‘Dat was slikken, het ging nu om mijn eigen kind’

Dit portret van Guus is ontleend aan een interview met moeder Joke. Joke doorliep een traject van een ½ jaar met haar zoon Guus (4 jaar)

Guus‘Begin dit jaar zijn we met onze zoon Guus via het kinderdagverblijf bij Integrale Vroeghulp terecht gekomen. Guus was vrij laat met praten en zijn spraak kwam niet soepel op gang. Daardoor verliep de wederkerigheid in het contact soms moeizaam, wat tot frustratie leidde bij zowel Guus als ons zelf. 
Guus had een grote focus op letter- en cijferkennis en buitenlandse talen.

In die mate dat het kinderdagverblijf dacht: ontwikkelt zijn fantasiespel zich wel voldoende? Speelt hij wel voldoende met andere kinderen? Ze uitten hun twijfels naar ons.
Bij ons gingen nog geen alarmbellen af. We hebben ook geen referentiekader, want Guus is onze oudste. Totdat de locatiemanager van het kinderdagverblijf tegen ons zei: ‘We maken ons oprecht zorgen. We raden jullie aan om te kijken of er iets aan de hand is met Guus.’

Zij verwezen ons door naar Integrale Vroeghulp. Dat was voor mij onbekend, ondanks dat ik als maatschappelijk werkster werk met specialisatie jeugd en met instanties als het CJG te maken heb.
En het was natuurlijk wel even slikken, het ging nu om mijn eigen kind. Dat vliegt je aan. We hebben de stap gezet en de casemanager van IVH is bij ons thuis geweest voor een intakegesprek. Onze ervaring met haar was geweldig! De casemanager is zeer integer en ze stond gedurende het traject echt naast ons. Vervolgens zijn wij samen met Guus uitgenodigd in het team van IVH.

Het team heeft spelenderwijs heel zorgvuldig naar Guus gekeken en er was ook veel aandacht voor de vragen die wij als ouders hadden.
De conclusie van het team IVH luidde: Guus ontwikkelt zich op sommige punten wel wat opvallend, maar wij maken ons geen zorgen. Dat luchtte op! En we voelde ons erg gesteund.
Guus heeft inmiddels een enorme ontwikkeling gemaakt in zijn spraak en nu verloopt alles weer soepel. Samen met de casemanager hebben we de conclusie vanuit het team IVH teruggekoppeld naar het kinderdagverblijf. Wij hebben als ouders gevraagd of we het met zijn allen weer positief konden oppakken en dat we Guus laten zijn wie hij is. Hij is bijzonder in sommige opzichten, en dat mag. Guus kijkt heel erg uit naar het moment dat hij straks naar school gaat!’

Het portret is hier te downloaden.

Kernpartners Taskforce IVH:
  • Met steun van: