Dirk kan dankzij de 'Brugklas' ook naar school

handen geverfdhanden geverfdDirk van Kol is nu bijna zes. Sinds een half jaar zit hij op de Antoon van Dijkschool, maar eigenlijk gaat hij er al wat langer naartoe. Dirk ging al enkele jaren naar het kinderdagcentrum (KDC). “Toen hij vorig jaar naar school zou gaan, was dat eigenlijk nét wat te vroeg voor hem”, vertelt zijn vader. “Aan de andere kant vonden we ook dat hij geen heel jaar meer op het KDC moest blijven. Gelukkig kwamen school én het KDC samen met een verrassende oplossing.”

Nauwe samenwerking

Die oplossing werd gevonden in een nauwe samenwerking tussen ORO en de Antoon van Dijkschool. Er werd al veel samengewerkt en er was al veel uitwisseling. Zo was er binnen de school al ondersteuning bij de verzorging van de kinderen en kreeg het KDC advies van school over onderwijskundige begeleiding van de kinderen. Die uitwisseling vormde de basis voor iets nieuws: een eigen brugklas. Het bleek een uitkomst voor kinderen zoals Dirk.

Veilige start in vertrouwde omgeving

De brugklas start in het kinderdagcentrum en wordt gedraaid door de groepsleiding van het KDC, samen met een leerkracht van de school. Dirk vond het meteen leuk. En zijn ouders ook. Zij hadden het idee dat er op school meer uit hun zoon gehaald kon worden. De tussenvorm was ideaal. Dirk kwam samen met een aantal andere kinderen van het KDC in de brugklas. In het eerste half jaar kregen de kinderen al écht les en er werd meer structuur geboden. Na een half jaar ver- huisde de hele groep, compleet met begeleiding naar de Antoon van Dijkschool.

Een duidelijke ontwikkeling

Dirk ging er vanaf de eerste dag met veel plezier naar toe. Hij leert: zijn spraak en motoriek is duidelijk verbeterd. “Dat heeft natuurlijk te maken met zijn leeftijd, maar het afgelopen jaar heeft daar ook zeker aan bijgedragen”, vertelt zijn vader tevreden. Het KDC is al net zo tevreden als de ouders van Dirk. “We hebben een brug geslagen tussen dagcentrum en school. Dat is goed voor de kinderen, zorgt voor een veiliger gevoel bij de ouders en het versterkt onze onderlinge samen- werking. Ook dat is goed voor de kinderen.”

Kernpartners Taskforce IVH:
  • Met steun van: